Лахмаџун лиснатици
- Лиснато тесто
- 250мл. вода
- 100мл. зејтин
- 1 лажица оцет (јаболков или вински)
- 1 лажичка сол
- 600-650гр. брашно
- маргарин за премачкување
- Фил
- 500гр. месо
- 2 средни главици кромид
- 2 чешниња лук
- 1 домат
- 2 пиперки (црвена и зелена)
- 1 лажица доматно пире
- 1 лажичка сенф
- 1 лажица црвен пипер
- 1 лажичка мешан зачин
- по 1/2 лажичка ким, кари, мајчина душичка, бибер, чили
- по вкус сол
- 1 јајце за премачкување
1. Од сите состојки за тесто замесете средно меко тесто кое не лепи. Поделете го на 6 еднакви дела и од секој дел развлечете коричка со дебелина 6-7мм. Убаво премачкајте со слој маргарин и потоа исечете ја на еднакви ленти (6 или 7). Виткајте ги една по една да формирате полжавче. Убаво набрашнете и ставете ги на чинија. Од сликите ќе видите поубаво. Кога ќе ги направите сите 6 топчиња ставете ги во замрзнувач 1 час.
2. Едно по едно развлечете ги во нешто поголема коричка од тацна за кафе (дебелина 7-8мм, подебела кора од претходно). Исечете на четвртинки, ставете фил во средина и преклопете како плико, средишниот шпиц дел да биде од горе. Само внимавајте да не ги преклопувате сите страни една врз друга, треба да бидат преклопени само со краевите. Така средени сите пликчиња повторно ги враќате во замрзнувач убаво да замрзнат (најдобро преку ноќ). Замрзнати се редат на плех, се премачкуваат со изматено јајце и се ставаат да се печат во убаво загреана рерна на 220-250С.
3. За филот во тава на оган ставете го ситно сецканиот кромид да се пржи. По кратко додадете го и протиснатото лукче. Кога ќе омекнат додадете ги ситно сецканите пиперки да се запржат, а потоа и месото. Кога месото ќе добие убава боја додадете го сенфот, зачините, ситно сецканиот домат и доматното пире. Пржете додека не испари течноста. Оставете филот малку да се излади пред да ги правите пликчињата.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа