Ретко кој слушнал за него: Овој зачин помага за надуен стомак и болки во грлото
Иако ретко кој слушнал за него, кардамомот е многу корисен додаток за јадењето кој помага за болки во грлото и за потешкотии со варењето на храната. Потекнува од индиската кујна и е многу важен и здрав.
Ако сте болни и ве боли грлото, ставете кардамом и ѓумбир и направете чај.
Ако имате проблем со варењето на храната, тогаш измешајте 30 гр ѓумбир, 4-5 зрна кардамом, 5-6 листови каранфилче, и 2 дл вода.
Варете 10 минути и испијте.
Инаку, кардамомот потекнува од југоисточна Азија, каде и денес најмногу се одгледува и лесно може да се најде. Најголеми произведувачи на кардамом се Индија, Шри Ланка, Малезија и Папуа Нова Гвинеја. Бил познат и во Персија од каде пред повеќе од 3 000 години е пренесен во Европа.
Најчесто денес го има во форма на чај.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа