Рецепт: Брзи панцероти

 

 

 

Потребно е:
(за тесто):

500 гр брашно

1 ќесичка сув квасец

1 лажиче сол

1 ќесиче прашок за пециво

200 мл јогурт

околу 200 мл топла вода

(за фил):

250 гр рендан кашкавал

200 гр рендана шунка

200 гр печурки (свежи или маринирани, од тегла)

кечап

масло за пржење

Подготовка:

 

Во длабок сад просејте го брашното и додадете му ги сите други суви состојки (сол, пециво, квасец). Ставете го целиот јогурт и полека додавајте вода, мешајќи со миксер додека да добиете тврдо тесто и тоа да може да се обликува во топка. Тестото покријте го со влажна кујнска крпа и оставете го 15 минути да отстои. Од тестото одвојувајте мали топчиња и со сукало сукајте ги во тркалезен облик. На едната половина од тестото ставете кечап, кашкавал, печурки и шунка и преклопете го филот со другата половина од тестото (како калцоне). Со вилушка притиснете ги краевите за да не истече филот (а и воедно да им направите мала декорација на панцеротите). Пржете ги во многу врело масло додека да добијат убава златно-кафена боја. Ако ви останат, слободно можете да ги замрзнете, така што ќе ги ставите во ќеса за замрзнување.

Извор: Попара.мк

 

 

Оцени ја веста

16.04.2015 - 12:02

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега