Рецепт: Брзи панцероти
Потребно е:
(за тесто):
500 гр брашно
1 ќесичка сув квасец
1 лажиче сол
1 ќесиче прашок за пециво
200 мл јогурт
околу 200 мл топла вода
(за фил):
250 гр рендан кашкавал
200 гр рендана шунка
200 гр печурки (свежи или маринирани, од тегла)
кечап
масло за пржење
Подготовка:
Во длабок сад просејте го брашното и додадете му ги сите други суви состојки (сол, пециво, квасец). Ставете го целиот јогурт и полека додавајте вода, мешајќи со миксер додека да добиете тврдо тесто и тоа да може да се обликува во топка. Тестото покријте го со влажна кујнска крпа и оставете го 15 минути да отстои. Од тестото одвојувајте мали топчиња и со сукало сукајте ги во тркалезен облик. На едната половина од тестото ставете кечап, кашкавал, печурки и шунка и преклопете го филот со другата половина од тестото (како калцоне). Со вилушка притиснете ги краевите за да не истече филот (а и воедно да им направите мала декорација на панцеротите). Пржете ги во многу врело масло додека да добијат убава златно-кафена боја. Ако ви останат, слободно можете да ги замрзнете, така што ќе ги ставите во ќеса за замрзнување.
Оцени ја веста
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа