Тулумби со ладен шербет

 
  • 250 мл вода
  • 50 мл масло
  • прстофат сол
  • 250 гр брашно
  • 4 јајца
  • шербет
  • 600 гр шеќер
  • 500 мл вода
  • 1 ванила
  • Масло за пржење
  • Најпрво припремете го шербетот.
    Водата и шеќерот ставете ги да зовријат. Откако ке зовријат нека се варат околу 20 мин на среден оган. Во готовиот шербет додајте пола филџанче ладна вода(40мл) и ванилата измешајте и оставете го да олади.
    Подгответе ги тулумбите.
    Водата, маслото и солта ставете ги да зовријат. Додадете го брашното и убаво измешајте го да се изедначи смесата. Оставете ја да олади.
    Додајте ги јајцата едно по едно и се меси да се добие мазно тесто.
    Тестото ставете го во шприц за тулумби и пржете ги во поголема количина на масло на средна Т.
    Пржените тулумби ставајте ги во оладениот шербет, потоа подредете ги во плех и прелијте ги со останатиот шербет.


  • Извор: Мои рецепти



 

 

Оцени ја веста

19.12.2014 - 15:01

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега