Рецепт: Рум бомбици
Мирисот на рум некако секогаш не потсетува на топлина во сред зима, но и на вкусни божиќни колачиња.
А во комбинација со чоколадо и мелени лешници, создава слатка идила совршена за тмурните денови.
Состојки:
- 150g чоколадо
- 50g путер
- 150g мелени лешници, бадеми и ф’стаци (мешано)
- 2 лажици рум + 2 лажици кафеав шеќер
- 2 лажици рум
Подготовка:
Чоколадото и путерот стопете ги на пареа. Додајте ги мелените јаткасти плодови и промешајте.
Румот и шеќерот промешајте ги додека шеќерот не се растопи, а потоа додајте ја течноста во чоколадото и промешајте.
Додајте уште 2 лажици рум, промешајте со дрвена лажица и со раце обликувајте топчиња.
Добиените бомбици ставете ги да се оладат, а потоа извалкајте ги во цимет, какао или уште стопено чоколадо.
Оцени ја веста
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа