Торта Снегулка
· За пандишпанот
· 5 белки
· 5 лажици шеќер
· 5 лажици брашно
· За прелевање на пандишпанот
· 80 мл. млеко
· 1 ванила
· За фил
· 400 мл. млеко
· 5 жолчки
· 100 гр. шеќер
· 50 гр. чоколада за готвење
· 250 гр. Јафа колачи
· 300 мл. слатка павлака
· 1 кесичка жечатин фикс
Пандишпанот
- Со миксер сматета ги белките со шеќерот, додадете го брашното измешано со пецивото. Измешајте и добиената смеса истурете ја во модла со подвижно дно (на откопчување) бр.24 постелена со хартија за печење. Ставете да се пече на 180-200 степени, околу 20-30 мин, (зависно од рерната).
- Нека зоврие млекото со ванилата, прелијте го врз печениот пандишпан кој сте го одвоиле од хартијата. Оставете да се олади.
Фил
- 400 мл млеко ставете во касеролата и нека зоврие, а за тоа време со миксер изматете ги жолчките и шеќерот. Зовриеното млеко полека истурете го во садот во кој сте ги сматиле жолчките, разбркајте и вратете назад во касеролата, ставете повторно на шпоретот и дозволете да проврие повторно. Постојано мешајте го со лажица. Штом зоврие веднаш тргнето го млекото од ринглата и во топло ставете го желатин фиксот- оставете нека се лади.
- Посебно сматете ја слатката павлака и во многу млаката крема додадете ја и добро измиксајте. Вака спреманиот крем оставете го да олади.
- Во потполно оладениот крем додадете ги изренданите колачи и чоколадата за готвење. Измешајте. Излијте го кремот врз пандишпанот, ставете го во фрижидер и дозволете да одстои најмалку 3 часа, потребно е да се целиот крем добро зацврсти. Извадете го обрачот на модлата, поставете ја веќе формираната торта на тацна. Декорирајте по своја сопствена желба, но бидејки носи име Снегулка... пожелно е да биде декорирана со сматена слатка павлака или шлаг пена.
Напомена
-Доколку не можете да најдете Желатин фик, тогаш едноставно земете 1 пакетче желатин во гранули исто така ставајки го топлиот крем и бркајте да се стопи.
- Доколку потешко ви оди рендањето на колачите, тогаш слободно исецкајте ги, ништо не смета.
- слободно може да се направи и како колач
Извор:Мои рецепти
Оцени ја веста
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа