Баклава со чоколадо
Направете баклава со чоколадо, еве што ви е потребно.
Сотојки:
300 грама мелени ораси
100 грама чоколадо
250 грама несолен путер или маргарин
1 сок од еден лимон (за шербет)
800 грама шеќер
400 милилитри вода (за шербет)
500 грама кори за баклава
Подготовка:
Секоја кора се попрскува со зејтин, па врз неа се става уште една кора, повторно зејтин и уште една кора. Вкупно три кори една врз друга. По ивица на корите се ставаат три лажици од филот (ореви и чоколада) и се мота кората како ролат,
Така се прави со сите кори. Кога се наредени во тавче се сечат сите кори да
се добијат парчињата,се полива со растопен путер и се става да се
пече на 200степени окулу 20-30 мин Кога е печена ја попаруваш со врел шербет.
Шербетот се прави со зовривање на водата и шеќерот и додавање на сок од еден лимон, а филот се преви со топење на чоколадото на тивок оган и додавање на оревите
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа