Што значи кога на чоколадата ќе се појават бели дамки - дали е опасно да се јаде таква чоколада

 

Кога чоколадата ја губи својата боја и добива бели дамки, значи дека таа „процветала“ во хемиска смисла на зборот.

Тој бел прав на површина е всушност последица од изложеност на висока температура и настанува од ако путер маста.

Секој пат кога чоколадото ќе се стопи и повторно ќе се стегне, доаѓа до појава на бели дамки. До оваа реакција може да дојде и поради грешка во текот на самото производство, главно поради неправилно загревање.

tamna-cokolada-1

Веројатно сте забележале дека квалитетните чоколади го немаат тој проблем, бидејќи поминале низ процесот на стабилизација на мастите. Ако тие се нестабилни, неминовно ќе дојде до кристализација и ќе се појават бели дамки.

Друга причина за ваквата појава е шеќерот. Доколку чоколадата е изложена на влага или воздух, шеќерот се одвојува и кристализира на површина. Овие дамки се последица на лошите складишта или кондензација. Можеби нема да изгледа убаво но безбедна е за јадење. Доколку ви пречат дамките, чувајте ја чоколадата херметички затворена во сад или фолија.

 

 

 

18.04.2018 - 22:01

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега