Сите го прават истото, но не се свесни дека е опасно по здравје
Оризот е една од најчестата намирница кои луѓето ја јадат. Остатокот од оризот сите го јадат, а тоа што ретко кој го знае е дека тука се крие и голем потенцијал за труење на храната.
Оризот е намирница која лесно можете да ја зготвите во голема количина и да имате од него и за следниот ден. Вкусот и следниот ден ќе остане ист за разлика, од пржени компирчиња. Тоа што повеќето луѓе не знаат дека оризот е многу подложен на расипување.
Тоа нема врска со начинот на кој го чувате оризот, туку директно е порвзан со начинот на кој ќе го зготвите. Сировиот ориз има во себе микроорганизми Bacillus cereus кои лесно и брзо се размножуваат. Тие можат да предизвикаат труење на храната, па дури и кога оризот е зготвен.
Проблемот настанува кога варениот ориз ќе го оставите на собна температура. Во тој случај споро се множат и прераснуваат во бактерии кои можат да предизвикаат труење. Што повеќе часови останува оризот, толку е поголема концентарацијата на бактериите и голема можност да се отруете.
За да избегнете ваква ситуација, немојте да го оставате зготвениот ориз на собна температура подолго од еден час.
После тоа ставете го во ладилник.
06.03.2018 - 10:06
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа