Предупредување за Балканот: Од Кина се увезува токсичен лук, научете да го препознаете

 

На српските портали сретнавме една многу интересна вест, имено тие објавија доста информации кои сите треба да ги знаеме за лукот кој е еден од најздравита и највкусната намирница која треба да се консумира што почесто, па затоа е многу важно да купите квалитетен лук.

Ова е една од најздравата и највкусната храна која треба да се консумира што почесто, и затоа е многу важно да секогаш купите лук со докажан квалитет.

Лукот е хранлив зеленчук, кој го подобрува вкусот на секој оброк. Сепак, оваа информација ќе ве остави збунета, и најверојатно ќе ве предомисли во врска со неговото купување. Веројатно сметате дека лукот е произведен на фармите од регионот, но не сте во право! Вие нема да поверувате дека всушност лукот го поминува речиси половина од светот додека дојде во вашата шопинг корпа!

Прво добро погледнете го коренот. Кинеските производители според прописите имаат обичај да ги тргнат корените, додека домашните производители го оставаат недопрен.

Второ, неговата тежина. Кинески лук содржи повеќе вода, што го прави полесен. Тој е 37% тврд, додека домашниот 42%. За да го тестирате, само да го притисне го и почувствувајте ја разликата – цврстиот е секогаш подобар!

Трето: пробајте го. Готвачите се жалат дека кинески лук има малку вкус на метал, додека домашниот е многу повкусен. Домашниот лук содржи повеќе алицин, кој е главен фактор кога станува збор за вкус и мирис што сите го сакаме.

 

 

 

16.11.2017 - 22:43

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа