Живее 113 години благодарејќи на овие три состојки
Бернардо ла Пало од Аризона во 2014 година наполнил 113 години. Роден е во Бразил во 1901 година. Иако увидел дека светот целосно се менува, тој продолжил да ги следи советите на својот татко и да го применува неговиот начин на живот.
Не ги прифаќал слепо новите, потенцијално штетни начини на живеење. Некои ги оспоруваат неговите години и тврдења, но повеќето се согласуваат дека господин Ла Пало веројатно има преку 100 години и има многу информации кои можат да им бидат од корист на многу луѓе.
Неговиот татко бил лекар и тревар и го советувал што да јаде ако сака да остане здрав. Ла Пало бил многу заинтересиран за прехраната, дури и студирал кулинарски вештини на Сорбона во Париз.
Бернардо е во состојба да се грижи за себе самостојно, работи и секој ден оди на прошетка. Се грижи да остане ментално здрав со читање и пополнување крстозборки.
Ла Пало ужива во балансирана исхрана, која вклучува многу зеленчук и овошје, а избегнува црвено месо и преработена храна.
1. Лук: Добро познат по своите лековити својства, особено по алицикличната сулфурна смеса. Оваа смеса му дава на лукот посебен мирис. Тој се користел со векови за намалување на високиот крвен притисок и високото ниво на холестерол, ги спречува срцевите заболувања и атеросклерозата, и дејствува против ракот. За максимални резултати, јадете суров лук.
2. Мед: Суровиот мед е еден вид супер храна од природата. Обилува со антиоксиданси и му помага на телото да се избори со различни болести. Медот е најпознат како здрав, природен засладувач и лек, но може да се користи и за надворешна употреба, како маска за лице и тело, со што се добива здрава кожа и младолик изглед.
3. Чоколада: Црната чоколада со висока содржина на какао (барем 70%) може многу добро да влијае на вас кога се консумира во умерена количина. Богата е со антиоксиданти и спречува каридоваскуларни болести со намалување на холестеролот и крвниот притисок, а истовремено го намалува стресот.
4. Цимет: Циметот го намалува нивото на шеќер во крвта и холестеролот, ги лечи воспалените места и инфекциите, а помага и во варењето на храната.
5. Маслиновото масло: Овој медитерански деликатес е добар извор на здраво масло сè додека не го загреете. Богат е со мононезаситени масти и го намалува ризикот од срцеви болести. Екстра девствено масло е тип кој влијае најмногу на здравјето, па би требало да биде вашата прва опција.
Бернардо, и покрај тоа што живее во Америка, земја со најотровен прехранен систем во светот, успеал да се дистанцира од индустријата за брза храна и индустријата на болести, и да доживее длабока старост. Ние ве предизвикуваме да го следните неговиот пример и да доживеете длабока старост. Вреди да се обидете.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа