Подготвувате зминица: Ова е рецептот за традиционалните македонски ајвар

 

Септември е месец за правење традиционалниот македонски ајвар, не веруваме дека некоја домаќинка не го знае рецептот, но ако има такви во прдоложение погледнете како да направите вкусен ајвар. 

Состојки: 

10 килограми црвени пиперки

3 модри домати

 масло по желба

1 голема лажица шеќер

Подготвгока

Пиперките треба убаво да ги измиете, да ги испечете па подоцна да ги излупите, истата постапка и со модриот домат. Откакоубаво ќе ги излупите пиперките и откако ќе ги иавдите семките, ги ставате во машина за мелење. Истата постапка и со модрите патлиџани. 

Потоа смесата ја ставате во голема шерпа и потоа на оган го пржите ајварот, откако водата ќе испари се става зејтин и шеќер. Зејтинот се става на секој 20 минути и смесата треба да се меша непрестано бидејчи маслото не смее да излезе на површина. 

 

 
 
05.09.2016 - 18:24

 

 

 

 

 

 

 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега