Подготвувате зминица: Ова е рецептот за традиционалните македонски ајвар
Септември е месец за правење традиционалниот македонски ајвар, не веруваме дека некоја домаќинка не го знае рецептот, но ако има такви во прдоложение погледнете како да направите вкусен ајвар.
Состојки:
10 килограми црвени пиперки
3 модри домати
масло по желба
1 голема лажица шеќер
Подготвгока
Пиперките треба убаво да ги измиете, да ги испечете па подоцна да ги излупите, истата постапка и со модриот домат. Откакоубаво ќе ги излупите пиперките и откако ќе ги иавдите семките, ги ставате во машина за мелење. Истата постапка и со модрите патлиџани.
Потоа смесата ја ставате во голема шерпа и потоа на оган го пржите ајварот, откако водата ќе испари се става зејтин и шеќер. Зејтинот се става на секој 20 минути и смесата треба да се меша непрестано бидејчи маслото не смее да излезе на површина.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа