Домашно гиро
· 300 гр. брашно
· 150 мл. вода
· 5 лажици масло
· 1 мала лажица сув квасец
· 1 мала лажица пециво
· 1 лажичка сол
· 1 лажичка шеќер
· За премачкување
· 250 гр. сирење
· 150 гр. кисели краставички
· 150 гр. мајонез
· 100 мл. павлака
· За полнење
· 800 гр. свинско месо
1. Прво се подготвува тестото. Во подлабок сад се става брашно, квасец, сол, шеќер, пециво и масло. Се замесува меко тесто и се остава да кисне околу 20 мин.
2. Откако е готово тестото, се расукува и се дели на 4 дела. Од секој дел се сучи кора, која се пржи во поголема количина загреано масло
3. Во друг сад се ренда сирењето и киселите краставички и во нив се додава мајонезот и павлаката. Со оваа крем смеса се премачкуваат гиро-лепчињата
4. Месото се сече на тенки ленти, се зачинува по вкус и се пржи на грил тава со малку свинска маст
5. На крај се витка гирото и како прилог може пржени компирчиња и чаша црвено вино
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа