Ресана на домашен начин
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За кори
- 4 јајца
- 20 лажици шеќер
- 24 лажици млеко
- 24 лажици брашно
- 2 кесички прашок за печиво
За фил
- 250 гр. шеќер
- 1 дл. вода
- 4 лажички џем по (можност од портокал)
- 1 портокал или 2 мандарини
Глазура
- 100 гр. чоколадо
- 3 лажици масло
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
За кори:
Од двете јајца се одвојуваат белките од жолчките и се матат пенасто, се додаваат 10 лажички шеќер и се мати додека не се стопи, па се промешуваат и двете жолчки. Се ставаат 12 лажички млеко, 12 лажички брашно и 1 прашок за пециво.
Сето тоа се промешува и се става во подмачкан и со брашно посипан-плех. Се пече во загреана рерна на температура од 250 степени околу 10 минути. На истиот начин се приготвува и другата кора. Потоа со помош на алатка ( најчесто чаша) од корите се сечат кружни парчиња тесто.
За фил:
Се раствора 250 грама шеќер во 1 децилитар вода. Една кора се дроби и се додава во растворениот шеќер, добро се промешува и се ставаат 4 лажици џем (изборот на џемот е ваш), сето тоа се соединува и потоа се додава изрендан портокал. Уште еднаш добро се промешува и се нанесуваат на кружните парчиња тесто.
Глазура:
За крај се стопува чоколадото со масло и се премачкува колачот.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа