Еве што ќе ви се случи доколку јадете банани со точки

Сите сакаат банани, вкусни се, хранливи и полни со калциум.

Дали сте се запрашале во која состојба на зрелост се оние најдобрите за јадење и здравјето воопшто?

Еве ги резултатите од истражување направено во Јапонија:

Целосно зрела банана произведува супстанца TNF (Tumor Necrosis Factor) или Faktor Nekroze Tumor, која има способност да се бори против клетките кои се однесуваат невообичаено. 

Како што бананата зрее, се развиваат темни точки по нејзе. Што повеќе точки има, повеќе е збогатена со клетки кои го развиваат имунитетот. 

Во тоа ситуација на созревање, бананата е најдобра за јадење, затоа што шеќерот од нејзе тогаш најлесно се апсорбира, за разлика од помалк зрелите банани, кога се потешки за јадење, затоа што скробот се уште не се претворил во шеќер. 

Различни клетки со антиканцерозен ефект одговараат на различни зрелости на овошјето. Колку е бананата позрела, има повеќе антиканцероген квалитет. 

Кај истражувањето во споредба со грозјето, јаболките, лубениците, ананасот, крушите, бананите содржат најмногу антиканцерогени работи. 

02.10.2014 - 19:36

 


 

Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа

најчитано сега