Видови на храна кои предизвикуваат лош здив
Кога станува збор за оралната хигиена, таа треба да биде важна за секој. Поради разновидноста на храната се случува некои намирници да ни го влошат здивот многу.
Стоматологот Харолд Кац објасни кои се видовите на храна по чие консумирање можеме да имаме лош здив, пишува „Медик Форум“.
Производи со сулфур
Тука спаѓа кромидот, лукот како и кари. Тие остануваат во устата заедно со микрочестички храна или се фрлаат од желудникот во хранопроводникот. Четка за заби, гума за џвакање без шеќер или средство за плакнење уста може да го реши овој проблем – но само привремено.
Протеински производи
Ова ги вклучува месото, гравот и млечните производи, кои се „омилени извори на храна за бактериите во устата“, според стоматолозите. Колку е поголема концентрацијата на протеини во производот, толку поинтензивен може да биде непријатниот мирис. Протеинот е извор на амино киселини, кои под влијание на анаеробни бактерии се трансформираат во испарливи сулфурни соединенија.
Кисела храна и пијалоци
Овие производи имаат негативен ефект врз оралната слузница и придонесуваат за нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Како резултат на тоа, бактериите кои придонесуваат за непријатниот мирис почнуваат поактивно да се размножуваат.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа