За секој ден: Ужина која ќе ве засити, а не дебелее
Овие грицки содржат високо ниво на здрави влакна и антиоксиданси, но само ако тие се подготвени без масло, на пример доколку ги подготвувате во микробранова печка без вкусни ароми и зачини..
Пуканките се подобри за здравјето на луѓето од овошјето и зеленчукот, покажа истражувањето на група американски научници, кои го споредуваа износот на полифенол во пуканките и овошјето.
Истражувачите од Универзитетот Скрентон – Пенсилванија откриле дека мембраната на пуканките содржи голема количина на растителни влакна и антиоксиданс полифенол, соединенија кои се верува дека дејствуваат против ракот, пренесоа француските медиуми. Сето ова е можно благодарение на малата количина на вода во пуканките во споредба со овошјето и зеленчукот. Во овошјето и зеленчукот полифенолите се растворени во 90 проценти вода, а кај пуканките содржат околу четири проценти вода.
Сепак, пуканките се здрави само ако се подготвени без масло во микробрановата печка без вкусни додатоци.
Редакцијата на Press24 не сноси никаква одговорност за коментарите. Бидејќи се генерираат преку Facebook за нив важат правилата и условите на социјалната мрежа